Різновиди та типи котлів

Котел – це пристрій для нагрівання рідини теплоносія. Розглядатимемо типи водогрійних котлів, призначених для опалення. За ремонтом котлів у Львові звертайтесь до https://fixme.com.ua/remont-opaliuvalnykh-kotliv/

Існує безліч критеріїв за якими можна класифікувати котельне обладнання проте в даному звіті ми зупинимося на найбільш на наш погляд значущих з них:

За типом енергоносія

  • Історично основним енергоносієм було тверде паливо дрова. Однак цей вид палива придатний для опалювання лише невеликих за площею приміщень внаслідок неможливості забезпечення тривалого горіння та необхідності постійно завантажувати камеру топлення новою бронею. Однак сучасні технології пропонують нам можливість використання котлів в режимі безперервної подачі палива – це пелетні котли, що працюють на гранульованій деревині, яка автоматично при необхідності подається в топковий простір. Також котли можуть працювати і на іншому виді твердого палива на кам’яному та бурому куті торфу та на вугільних брикетах. До переваг твердопаливних котлів можна віднести порівняно низьку вартість палива щодо інших енергоносіїв та можливість використання в районах, де немає центрального газового забезпечення. До небагатьох але значних недоліків, що стримують зростання виробництва котлів даного виду можна віднести такі. Це неможливість роботи в автономному режимі – вимога досить частого регулярного завантаження палива, а також вимога великого простору для зберігання палива ККД твердопаливних котлів зазвичай не перевищує 85%, що звичайно не може бути еталоном енергоефективності.
  • Розвинена мережа газопроводів у європейській частині країни спричинила домінуюче положення газових котлів на ринку. Програма газифікації регіонів має державну підтримку як національний проект і невеликі в порівнянні зі світовими ціни на газ дозволяють припустити, що позиції газових котлів тільки зміцнюватимуться. Якщо до опалювального об’єкта підведений магістральний газ, то в переважній більшості випадків найбільш оптимальним буде встановлення газового котла, оскільки дешевшого палива не знайти. Висока енергоефективність сучасних котлів разом із низькою вартістю газу є ключовими критеріями при виборі котла здебільшого.
  • Нагрів теплоносія відбувається за рахунок спалювання рідкого палива, що надходить з паливосховища. До переваг даного типу котлів можна віднести незалежність від зовнішніх комунікацій та високий ККД. Серйозними недоліками можна назвати дорожнечу рідкого палива, необхідність у спеціально обладнаному та захищеному від різноманітних впливів паливосховища, а також високу ціну самого котла.
  • Універсальні казани під пальник. У ряді випадків, щоб забезпечити безперервність і безперебійність роботи котла, є сенс встановити котел, що працює як на рідкому паливі, так і на газі. У таких випадках казан має змінні пальники. У разі, наприклад, перебоїв з газом, можна встановити паливний пальник і переналаштувати котел на роботу. Також установка універсального котла особливо актуальна для ситуації, коли газу біля будинку, який потрібно опалити, поки немає, але відомо, що він з’явиться в найближчому майбутньому. У цьому випадку спочатку можна використовувати паливний палив, а з появою магістрального газу встановити газову.

Електричні котли можна умовно поділити на 2 групи – ТЕНові та електродні. Перші нагрівають теплоносій за допомогою трубчастих водонагрівачів, другі забезпечують нагрів води за рахунок пропуску через неї електричного струму. Масі переваг електричних котлів (не вимагають спеціально відведеного місця для установки, не потребують ні підведення повітря, ні виведення продуктів згоряння, висока екологічність) протистять лише два недоліки – висока вартість електроенергії і висока навантаження на електромережу. Саме висока вартість електроенергії сильно обмежує поширення котлів даного типу, проте при різних способах акумуляції тепла, усунення зайвих тепловтрат і дворівневої системи оплати електроенергії в регіонах з відсутністю центрального газопостачання вони виявляються цілком конкурентними.