Шайби DIN 125, DIN 9021, DIN 7980

Плоска шайба (DIN 125, DIN 9021, ГОСТ 11371-78, ГОСТ 6958-70) підкладається під гайку, головку гвинта або болта для збільшення притискної поверхні, для захисту матеріалу деталей, що з’єднуються від деформації при затягуванні гайки. Дозволяє покращити якість з’єднання. У будівництві плоскі шайби використовуються в комплекті з шурупами з шестигранною головкою.

Завдання, що виконує плоска шайба: ущільнення поверхні скручування; фіксація деталей з’єднання при неправильному отворі або розбіжності розмірів отвору та кріплення; усунення перекосу у разі, якщо опорна поверхня м’яка та деформується при скручуванні деталей.

Основне завдання стопорної шайби – уникнути самовідгвинчування елементів з’єднання. В основі стопоріння кріплення лежить тертя, що виникає між частинами з’єднання та стопорним елементом. Найбільш поширеним видом стопорної шайби є пружинна шайба або гровер (DIN 7980, ГОСТ 6402-70), дія якого заснована на пружному стопоренні. Гровер змінює форму в процесі відгвинчування гайки, що відбувається під дією навантаження, яке відчуває все кріплення.